Uniós forrásokból készül el végül Csíkszentgyörgy teljes ka­taszteri nyilvántartása. Idén többek között sportcsarnokot tervez építeni az önkormányzat, ugyanakkor várhatóan ta­vasszal kerül sor a Márton Fe­renc-szobor ünnepélyes leleplezésére. A község csatornázása 2020-ra készülhet el.

György József Fotó: László F: Csaba

György József polgármester a Hargita Népének úgy értékelt: az elmúlt év a tervezgetés időszaka volt, ugyanis gondot okoztak a bonyolult pályázati kiírások, egy-egy pályázati dokumentáció elkészítése vagy éppen egy beruházás elindítása rengeteg munkával, ráfordított idővel járt.

Célegyenesben a kataszteri nyilvántartás
Mint kifejtette: 2017 azért is a tervezésről szólt, mert már év elején az volt a céljuk, hogy megpróbálják a kataszteri nyilvántartást rendbe tenni. Bár a birtoklevek 70-73 százalékát sikerült kiállítaniuk, a földek, telkek tulajdonjogi viszonyának tisztázásához ennél lényegesen nagyobb erőfeszítésre van szükség, hiszen többek közt parcellázási terveket is kell hozzá készíteni. Miközben a dokumentációt készítették elő, váratlan fordulatként érte a községet, hogy december 5-én a Hivatalos Közlöny közölte: Csíkszentgyörgy is szerepel abban az uniós finanszírozású programban, amely rendezi a földek, telkek tulajdonjogi viszonyát.
– Ezzel akkora lépést tettünk előre, amelyre magam sem gondoltam. Csíkszentgyörgy területe 24 223 hektár, ennek a felmérése, a tulajdonjog tisztázása, a tulajdonosok birtokba helyezése bizony nem kevés pénzbe kerül. Úgy számoltuk, hogy ezt 2,5 millió lejből véghez tudjuk vinni, most úgy néz ki, hogy átvette ezt a feladatot tőlünk az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség (ANCPI). Ha azt nézem, hogy uniós forrásokból tudjuk mindezt finanszírozni, akkor ez az elmúlt év legnagyobb sikere – adott hangot elégedettségének az elöljáró.
Hozzáfűzte: vissza nem térítendő támogatásról van szó, így az önkormányzat erre a célra gondosan félretett forrásait más célokra is használhatják. A program műszaki részét, tehát a felméréseket az ANCPI fogja irányítani, az önkormányzat feladata a tulajdonjog megállapítása, illetve a vitás esetek tisztázása. A legfontosabb ugyanakkor az, hogy nem csupán felmérik a földeket és megállapítják a tulajdonjogot, hanem mindezt a telekkönyvbe is bejegyzik – mutatott rá a polgármester. Hangsúlyozta: ez azért fontos, mert a tulajdonjogi viszonyok és a telekkönyvezés nélkül gyakorlatilag lehetetlen új beruházásokhoz, fejlesztésekhez hozzáfogni.
– Személyes elégtétel mindez számomra, hiszen ezzel az ígérettel indultam a választásokon a polgármesteri tisztségért – fűzte hozzá György József.

2017 dióhéjban
Többnyire kisebb karbantartásokat, javításokat végeztek. A községben összesen hét kultúrház található, valamennyit fel is újították, azonban felszereltségükön akad még javítanivaló, ezért igyekeztek kényelmesebbé tenni.
Az év folyamán négy gyaloghidat és egy hidat újítottak fel. Csíkbánkfalván tűzoltószertárat építtettek, amelynek a felszerelését is kibővítették.
A polgármester ugyanakkor az elmúlt év megvalósításait sorolva kiemelte: sikeresen pályáztak a Gál Sándor-ház felújítására, jelenleg ott tart az önkormányzat, hogy már csak a kivitelezésre kell kiírja a közbeszerzési eljárást. Az elöljáró reményei szerint év végéig törlesztik ezt a régi tartozást.

Új tervek
Az idei tervek közt szerepel sportcsarnok építése Csík­szent­györgy­ön, és kulturális központot is létrehoznának Csíkbánkfalván, ahol az egykori orvosi rendelő épületét hoznák rendbe erre a célra. Csíkmenaságon minisportpályát és mellette ifjúsági házat terveznek építeni. Csinódon hozzáfognak az iskola bővítéséhez. Továbbá elkészült a Márton Ferenc-szobor, amelynek várhatóan tavasszal lesz az avatása, a csíkszentgyörgyi kultúrház előtti téren.

Kedvező fejlemények vízhálózat-ügyben
Kérdésünkre ugyanakkor elmondta: ami az ivóvíz- és szennyvízhálózat bevezetését illeti, még mindig tart a pereskedés a korábbi kivitelezővel. A munkát a Harvíz térségi szolgáltató fogja elvégezni az előkészítés alatt álló EU-s projektjéből. Mint részletezte: pozitív fejlemény ez ügyben, hogy megkérdezték a község lakosságát, és kiderült, hogy 70 százalékuk szeretne rácsatlakozni az ivóvíz- és szennyvízhálózatra. A csíkszentgyörgyi közbirtokosság hozzájárulásának köszönhetően a község megfelelt a vízszolgáltató elvárásainak, azaz a község háztartásainak legalább 85 százaléka csatlakozik a központi hálózatra.
Az elöljáró becslése szerint, ha a felmérések idén elkezdődnek, akkor 2020-ig befejezik a község csatornázását.

Kiss Előd-Gergely